Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från mars, 2009

Total frustration!!!!

Arrghhhh! Jag hinner inte läsa! Hela helgen har gått och jag har kanske hunnit med 10 sidor i en av böckerna jag läser. 10 sidor är ju ingenting!

Vem är då tidstjuven kan man ju undra. En liten seglarkurs, målning, städning, skidor (kunde inte missa den spännande upplösningen i skidskyttet), curling WM, bilservice, besök på soptippen... En massa tjafs. Tänk så mycket bättre det hade varit om jag ägnat mig åt att läsa i stället.

Lycka!

Efter en lång dag på TUR-mässan i Göteborg var lyckan total när jag kom hem och fann det nya numret av Filter på hallgolvet. Hade helt glömt bort att den skulle komma. Jag har ägnat helgen åt att bläddra fram och tillbaka. Läsa små notiser och kortare artiklar. Har lärt mig att de svenska lövträden är hotade (igen) och att vissa av dem troligen kommer att försvinna helt. Det är naturligtvis ingen rolig läsning, men tidningen som helthet ger mig lyckorysningar och helst vill jag rusa hem och fortsätta bläddrandet.

Annars är det hem och frossa i recept som gäller just nu. Har inom loppet av två veckor köpt de två senaste numren av Elles mattidning. Vilka matnyttiga tidningar det har varit! Båda numren är redan fyllda av hundöron som markerar recept jag vill prova. I det ena numret dreglade jag över italienska pastarecept och i det senaste var det olika thairecept som fick snålvattnet att rinna. Gissa om här ska provlagas....

Ny bok

Till nästa Bokmal läser vi Myrrha av Ulrika Kärnborg. Jag har hittills bara kommit 109 sidor in i boken och tycker allt att den är lite underlig. Hade det inte varit för a) vi ska läsa den till Bokmalen och b) den baseras på en sann historia och utgår från verkliga människors dagböcker så hade jag nog inte läst vidare. Men vem vet, den kanske blir bättre. Den fick ju ordentligt med ros i recensionerna.

I morse när jag kröp ner ett par minuter i sängen efter duschen påbörjade jag Quicksilver av Neal Stevenson. Den första i en fantasy/historisk trilogi. Efter tre sidor (det var allt jag han med) så är jag fast.

Jag har inte läst något av mr Stevenson tidigare, men detta verkar lovande. Och inte stör det att boken är på engelska heller. Kan knappt bärga mig innan jag kommer hem och får fortsätta.

Vad läser du själv just nu?

Lättsmält kioskdeckare om tortyrexpert

Svepte de sista sidorna i Paul Johnstons Tiga är guld till frukosten i morse. Ytterligare en bok från Bokmalens litterära godispåse. En klassisk kioskbok, med enkel intrig, enkelt språk och en översättning och korrektur som haltar. Men historien är inte lättsmält utan i det närmaste grym.

En ung flicka försvinner i Aten och när privatdetektiven Alex Mavros börjar sökandet efter henne dras han in i en mörk och grym historia med Fadern och Sonen som historiens skurkar. Fadern som har rötter som torterare i den grekiska juntan. Ingen rosenröd kioskstory med andra ord.

Språket är enkelt och upplösningen går lite väl fort. Jag vet av personlig erfarenhet att översättarna får i uppdrag att korta ner den amerikanska orginalstoryn en del, och det märks här. Det irriterar mig och jag stör mig på de alltför många rena korrekturfelen. Det här är en bok som går direkt till bookcrossinghögen.

språklig aha-upplevelse!

Satt och läste senaste numret av Språktidningen när jag fick en plötslig aha-upplevelse.

I en liten notis förklaras varför filmtitlar på engelska numera inte översätts till svenska, eller i alla fall väldigt sällan översätts. Det finns nämligen ett "förbud" från filmbolagen att översätta titlar i länder som anses ha goda kunskaper i engelska. Jag antar att vi får klappa oss lite för bröstet eftersom Sverige räknas dit.

Nu var det inte just den informationen som gav mig en aha-upplevelse utan förklaringen till den något kryptiska Bondtiteln "Quantum of Solace". Trots mina förhållandevis goda kunskaper i engelska så tycker inte jag att översättningen på titeln särskilt klar. Men tack vare Språktidningen får jag nu veta att det betyder "en smula tröst". Vackert eller hur!

Jag måste erkänna att jag inte sett den senaste Bondfilmen, något som i mina ögon är en riktig brist, men jag blir ännu mera sugen när titeln är så vacker och obondsk. Bäst att rusa till video…

Hundöron eller inte hundöron, det är frågan

En rolig diskussion dök upp för en stund sedan. Viker ni hundöron i böckerna eller inte? Det fanns nog lika många svar som diskuterare (kan det heta så? en person som är med i en diskussion?).

Aldrig! svarade några förskräckt. Alltid! svarade andra, det ger boken personlighet.

Själv måste jag medge att jag gör både och, men att jag är konsekvent i min inkonsekvens. Jag viker aldrig hundöron i en inbunden bok. Varför har jag egentligen inget bra svar på. Det känns väl inte rätt helt enkelt. Pocketböcker däremot får ofta hundöron och brutna ryggar. Jag gillar när det syns att böckerna blivit lästa.

I inbundna böcker använder jag alltid ett bokmärke. Ibland är det fliken från skyddsomslaget (fungerar om boken inte är för tjock), någon enstaka gång ett fint bokmärke men oftast ett kvitto, en papperslapp eller liknande.

Hur gör du?

Legendariska kelter

Första boken ur den litterära godispåsen är utläst. Förfärliga fakta om de legendariska kelterna av Terry Deary är en faktabok om just kelterna och vänder sig till ungdomar genom att presentera historiska fakta på ett roligt sätt. Eller är det vuxnas som tror att barn och ungdomar behöver få fakta presenterat så lättsmält?

Jag är ingen stor fan av varken ungdomsböcker eller faktaböcker men denna var lite småkul. Jag lärde mig en hel del som jag inte visste (eller kom ihåg) om kelterna, deras historia, seder och sägner.

Jag tillhör som sagt inte bokens målgrupp men fann den ändå smått underhållande och intressant. Den är dessutom lättläst och indelad i intressanta kapitel som varvas med kul inslag som frågesporter, olika spel och annat.

På det stora hela en kul faktabok som säkert får många ungdomar att lära sig mer om kelterna och bli intresserade av de andra böckerna i serien.

Betyg: ***

Verkliga förebilder

På gårdagens bokmal kom vi att diskutera den verkliga förebilden till Lisbeth Salander i Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Stieg hade sin brorsdotter som förebild när han skapade karaktären. I DN på nätet kan man läsa en intervju med henne.

Filmen verkar ju precis som boken bli en stor succé och man borde antagligen se den. Om inte annat så för att kunna delta i diskutionerna på fikarasten. Fast kanske ska jag börja med att läsa boken, jag verkar vara en av de få som inte gjort det. Anledningen? Tja, det är fånigt det måste jag medge, men när något blir så hypat som Milleniumtrilogin blir jag lite skeptisk. Förlorar liksom lusten att läsa boken, lyssna på skivan eller se filmen, vad det nu är kan vara. (Jag har fortfarande inte sett Titanic, av exakt samma skäl.) Jag inser att det är lite trångsynt och att jag nog borde ta mig i kragen och läsa böckerna och se filmen. Jaja, vi får se.

En lyckad bokmal!

Det blev en lyckad kväll. En fantastisk musselsoppa med efterföljande minisemla och trevligt bokprat. Pratet inleddes med utdelning av de litterära godispåsarna som gjorde stor succé. Tjejerna blev verkligen glada och det bestämdes att vi skulle läsa en av böckerna i våra påsar till nästa Bokmal om sex veckor. Eftersom vi alla hade Myrrha i våra påsar bestämde vi att alla ska läsa den. Och kors i taket, ingen hade läst den ännu.

Efter ordentligt frossande i påsarnas innehåll gick vi så småningom över till det ordinarie bokpratet (om det nu finns något sådant som ett ordinarie bokprat, vi är ganska spretiga). Boktipsen den här gången var:

Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates - en mycket bra bok om ett ganska tragiskt levnadsöde.
Aprilväder av Viveca Lärn - en tunn historia som nog kommer att göra sig bäst på TV.
Gunillas man försvann av - en skrämmande och sann historia om en kvinna vars man försvinner och alla de problem hon ställs inför. Samhället är inte rustat rent juridiskt för at…

Long time, no see

Ja, det kan man verkligen säga. Världen snurrar snabbt, snabbt, snabbt och jag hänger inte riktigt med. Har varken hunnit att läsa eller blogga. Illa, illa! Jag ska försöka bättra mig.

Idag är det dags för en ny Bokmal och det verkar som om alla sju kommer att vara med. Kul! Jag har laddat upp med en litterär godispåse till var och en som jag hoppas de kommer att uppskatta. Påsen innehåller härliga litterära godbitar av varierande genre och jag hoppas alla ska hitta något som passar dom, annars får de väl byta sins emellan.

I påsen finns kärleksromaner, deckare, thrillers, biografier, sf och fantasy, reseskildringar, barnböcker och en kokbok. Dessutom finns både Språktidningen och Filter. Mumsigt. Jag ser fram emot att hugga tänderna i min egen påse. Svårt att välja var man ska börja bara. En enkel liten kärlekshistoria i pocket eller den 800-sidor tjocka fantasyboken? Det tål att tänka på.

Jag återkommer med rapport om hur kvällen avlöpte och om de blev glada. Godispåsen är ju en Surpri…