Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2009

Vi, de drunknade

Årets andra bok tog slut natten till måndag. Den är däremot inte lätt att skriva om. Carsten Jensens Vi, de drunknade överraskade mig. En historia med sann grund. Historien är korrekt, men personerna omkastade eller omdöpta.

Jag är normalt inte helt förtjust i sanna historier, biografier och liknande. Tycker ofta de blir pratiga och ointressanta, men detta var något annat.

Boken handlar om det lilla fiskarsamhället Marstal i Danmark och utspelar sig från 1845-1945. Man får kort beskrivet (även om det nästan är omöjligt) följa människorna och byns utveckling från litet samhälle till dess peek med nordeuropas största segelflotta till dess nedgång och andra världskrigets påverkan.

Låter det torrt och tråkigt? Det tyckte jag också. Boken hamnade i mina händer mest därför att det enligt utsago är ett fantastiskt samhälle att segla till och mina fiskarkompisar pratar varmt om det.

Var det då torr och tråkig? Inte det minsta! Vissa stycken var kanske lite väl mycket seglartermer i, men det gälld…

Årets första

Så var årets första bok utläst. Julklappsskörden bestod av Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell och den är alltså nu slut.

En spänningsbok i samma genre som Da Vinci-koden, även om den inte lever upp till samma klass. Det går rykten att ett gammalt manuskript som Shakespeare sägs ha skrivit finns bevarat någonstans. Vår hjältinna ger sig motvilligt ut på jakt efter det (hon tvingas näst intill in i det) ett inte helt ovanligt grepp inom fantasygenren.

I sin jakt på det försvunna manuskriptet far våra huvudpersoner mellan USA och England, med en liten avvikare till Spanien, med en aldrig sinande iver. Blir de aldrig trötta? Drabbas de aldrig av det annars så kända fenomenet jet-lag? Människor dör till höger och vänster och det är länge oklart vem som jagas och vem som är jägaren.

Trots den ojämna kvaliteten på historien och de ovan nämnda orimligheterna har boken ändå något som gör den läsvärd. Kanske är det all information om Shakespeare och människorna och händelserna runt hon…

Årets sista bok

Årets sista slutlästa bok blev Spökskrivaren av Robert Harris. En bok pappa fick av mig på fars dag.

Handlingen utspelar sig till största delen på Marthas Vineyard i USA dit en brittisk före detta premiärminister dragit sig tillbaka för att skriva sina memoarer. Som "alla" stora män så skriver han inte själv utan anlitar en spökskrivare.

Spökskrivaren i fråga är mer van vid idrottsstjärnor och rockidoler men blir nyfiken och åtar sig jobbet. Den snuskigt höga lönen för några veckors jobb är naturligtvis en viktig faktor i beslutet.

Väl på plats inser han att han ersätter en tidigare spökskrivare som dog under smått oklara omständigheter. Det tar inte långa stunden den ena underliga händelsen efter den andra inträffar. Arbetet som spökskrivare visar sig inte vara helt hälsosamt för den som vill behålla livhanken.

Recensionerna talar om "lysande", "mästerverk", "elegant" och andra superlativ. Själv är jag itne lika benägen att hålla med. "Spännan…