Fortsätt till huvudinnehåll

En lyckad bokmal!

Det blev en lyckad kväll. En fantastisk musselsoppa med efterföljande minisemla och trevligt bokprat. Pratet inleddes med utdelning av de litterära godispåsarna som gjorde stor succé. Tjejerna blev verkligen glada och det bestämdes att vi skulle läsa en av böckerna i våra påsar till nästa Bokmal om sex veckor. Eftersom vi alla hade Myrrha i våra påsar bestämde vi att alla ska läsa den. Och kors i taket, ingen hade läst den ännu.

Efter ordentligt frossande i påsarnas innehåll gick vi så småningom över till det ordinarie bokpratet (om det nu finns något sådant som ett ordinarie bokprat, vi är ganska spretiga). Boktipsen den här gången var:

Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates - en mycket bra bok om ett ganska tragiskt levnadsöde.
Aprilväder av Viveca Lärn - en tunn historia som nog kommer att göra sig bäst på TV.
Gunillas man försvann av - en skrämmande och sann historia om en kvinna vars man försvinner och alla de problem hon ställs inför. Samhället är inte rustat rent juridiskt för att ta hand om sådan situationer, och framför allt inte när han efter tretton år kommer hem igen. Kan en dödförklarad människa bli levande igen, och innebär det att Gunilla är gift igen? Skrämmande men viktig bok.
Drood av Dan Simmons - en berättelse om Charles Dickens sista år i livet och den hemska tågolycka som kom att färga de åren.
Total kontroll av David Baldacci - en klassisk Baldacci-historia. Spännande och helt omöjlig att lägga ifrån sig.
Blandat blod av Katarina Mazetti - en saga från 900-talets Sverige. Ingår som första delen i en planerad serie om tio böcker om Sveriges historia. Tio böcker är planerade, en om varje århundrade, och olika författare är tänkta att skriva de olika böckerna. Fantastiskt koncept om de lyckas ro iland det. Blandat blod är spännande och okej, men inte mer.

Det är fruktansvärt pinsamt, men jag har glömt den sista boken. Den handlade om Uddevallas historia i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Intressant och insatt skrivet. Och jag lovar att återkomma med titel och författare. Måste vara sömnbrist som fått mig att glömma.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …